Hit Enter to search or Esc key to close

Jeste li znali da su hrvatski vojnici u uporabu uveli kravatu?
Hrvatski vojnici, koji su se borili pod francuskom zastavom u Tridesetogodišnjem ratu, nosili su oko vrata rubac kao znak prepoznavanja. Ovaj detalj izazvao veliko zanimanje Parižana, pa je francuski kralj Luj XIV. počeo 1646. godine nositi kravatu.

Francuski pisac Francois Chaille u svojoj knjizi “La grande historie de la cravate” opisao je začetak kravate:  “... Oko 1635. godine, nekih 6.000 vojnika i vitezova, stiglo je u Pariz kao podrška francuskom kralju Luju XIII. Među njima je bio veliki broj hrvatskih plaćenika koji su, predvođeni banom, ostali u službi francuskog kralja. Tradicionalna odora s vezanim oslikanim maramama oko vrata pobuđivala je pažnju francuskog dvora. Marame su bile napravljene od različitih materijala, od grubih, koje su nosili obični vojnici, do svilenih i onih od finog pamuka koje su nosili časnici. Taj “hrvatski elegantni stil”, potpuno nepoznat u tadašnjoj Europi, oko 1650. godine biva prihvaćen na francuskom dvoru i postaje modni odjevni predmet među buržoazijom tog vremena kao simbol kulture i elegancije. Osim ljepote, te su marame bile i u mnogočemu praktičnije nego do tada nošeni kruti čipkasti okovratnici francuskih vojnika i časnika. U Englesku je kravatu donio Karlo II. po svom povratku iz izgnanstva. Kravata je kao modni odjevni predmet ubrzo osvojila i cijelu Europu. …”

Jeste li znali da je u hrvatskoj proizvedena prva čokolada s rižom?
Hrvatska tvornica Zvečevo prva je na svijetu osmislila i proizvela čokoladu s rižom pod brendom „Mikado“ davne 1964. godine.

Jeste li znali da se šibenska katedrala može premjestiti na bilo koje drugo mjesto bez da se ruši jer je građena tehnikom bez čvrstog veziva?
Šibenska katedrala sagrađena je posebnim sustavom montaže kamenih blokova. Masivni kameni blokovi ugrađivali su se u utore nosivih kamenih okvira i to bez vezivnih materijala, što je tehnika karakteristična za drvodjeljstvo.

Jeste li znali da otok Hvar ima najviše sunčanih sati u Europi?
S 2700 sati godišnje otok Hvar ima najviše sunčanih sati u Europi.

Jeste li znali da Hrvatska ima 2 nobelovca i 3 oskarovca? 

Lavoslav Ružička i Vladimir Prelog  dobitnici su Nobelove nagrade za kemiju, a redatelj Branko Lustig osvojio je Oscara za filmove Schindlerova lista i Gladijator. Dušan Vukotić dobio je Oscara za animirani film ‘Surogat’ u kategoriji najbolji animirani film.

Jeste li znali da je prvi glavni grad Hrvatske bio Nin?
Dolaskom Hrvata na prostore današnje Hrvatske Nin postaje prvo političko, kulturno, administrativno i vjersko središte. Za vrijeme hrvatskih narodnih vladara iz Nina se upravljalo državom.  7. lipnja 879. godine knez Branimir prima pismo od Pape Ivana VIII koje označava formalno međunarodno priznanje Hrvatske države po prvi put u povijesti.

Jeste li znali da je izumitelj turbina na vjetar, padobrana i visećeg mosta Hrvat
Faust Vrančić?
Postao je slavan po djelu „Machinae Novae“ iz 1616.g. u kojem je opisao izume čak 56 naprava, uređaja i konstrukcija. Najviše je pozornosti privukao izumima poput padobrana, turbine na vjetar i visećeg mosta.

Jeste li znali da se u Hrvatskoj nalazi najmanji grad na svijetu?
Hum, najmanji grad na svijetu, nalazi se u samom srcu Istre i na prvi pogled djeluje gotovo nestvarno. 

Znate li po čemu su posebne dubrovačke zidine osim sto su lijepe?
Dubrovačke gradske zidine čine najutvrđeniji sustav u Europi.

Znate li u kojem gradu ima najviše Mercedesa po glavi stanovnika?
Imotski je glavni grad Mercedesa. Naime, u Imotskom ima najviše Mercedesa po glavi stanovnika u cijelom svijetu.

Znate li tko je napisao tekst za austrijsku himnu?
Paula von Preradović, unuka hrvatskog pjesnika Petra Preradovića, napisala je tekst za austrijsku državnu himnu.

Znate li da je prve dvije hrvatske opere skladao potomak njemačko-židovske obitelji?
Ignatius Fuchs ili Vatroslav Lisinski smatra se utemeljiteljem moderne hrvatske opere. Autor je prvih dviju hrvatskih opera „Ljubav i zloba“ i „Porin“.